25 Mart 2014 Salı

hamilelikte mide bulantısı

öncelikle söyleyeyim i-na-nıl-maz zor geçiyor..



aa benim hamilelikte hiç midem bulanmadı diyenlere nasıl özendim belli değil..

8. haftada başladı bulantım. önce hafif hafif geldi, iştahımı kesti, sonra bildiğin kusmaya başladım..

ve ardından hiçbir şey yememeye.. kusmaktansa yemeyeyim daha iyi diyordum. 17. haftaya kadar kustum. böyle bir bulantı yok, hiç geçmiyor hiç, sürekli, nasıl sinir bozucu... kaç kere ağladığımı biliyorum..

deli gibi araştırmaya başladım. google copy paste metinlerle dolu, sinir oldum. herkes doğum hikayesini yazmış, bebek doğduktan sonra tecrübelerini yazmış, arkadaş hamileliği de yazsanıza... 

benden 4-6 hafta önde olan hamile arkadaşlarım sağolsunlar yaşadıklarını paylaştılar, beyaz leblebiyi Neşe söyledi mesela, Nihan ve Esra yat dinlen, kraker falan uğraşma dediler, Tuğçe klozete kusma daha kötü oluyorsun dedi.. yalnız olmadığını hissetmek güç veriyor bi yandan.

bana ne iyi geldi söyleyeyim;

sütaş süzme beyaz peynirli tost ve haşlanmış patates ve amasya elması

bu 3 besin ile 9 hafta geçirdim ben.. az değil 2 ay :)

önce dil peyniriyle yaptım tostu, bi süre sonra o da bulandırınca en son sütaş süzme peynir iyi geldi. biraz deneme yanılmayla buluyorsun. beyaz leblebiyi kustuktan sonra yedim, bastırdı.

bir ara ananas yedim, sulu ve sert diye bastırdı sandım, sonra onun da asitli olduğunu anladım, yemedim.

mesela yoğurt, ayran ve maden suyundan hele hele soğuk bir yiyecekten kesinlikle uzak durulması gerektiğini anladım.

hem mide hem bağırsak çalışmıyor zaten, bari midem çalışsın diye maden suyu (sade) içtim, ne zaman içtiysem 3 dk sonra kustum..

ben bir çok hamilenin aksine sabah iyi kalktım. hatta beyaz peynirli tostu gayet iyi yedim, önce 12:00 sonra 14:00 de yoğun bulantılarım başladı. Bu arada çalıştım ben, hiç izin falan kullanmadım.. ama saat 16:00 olduğunda artık dayanamayıp bulduğum koltukta 1 saat uyumaya başladım. saati kuruyor 17:00'de kalkıp işimin başına dönüyordum. sonra 18:00'de çıkıp eve.. ama ne eve gitmek, bildiğin iş kıyafetimle koltuğa yatıp hiiiçç kalkmıyordum. 

Allah binlerce kez razı olsun canım kocam, o olmasa, onun desteği olmasa asla ama asla böyle atlatamazdım. Tuvalette kustuktan sonra bile geçmiyor diye söylenip ağlama krizindeyken gelip bana destek olması, bir bebek gibi beni uyutması, uyuyana kadar başımda beklemesi, saçımı okşaması, gözünde gördüğüm çaresizlik bakışı (yazarken bile gözlerim doluyor, hep bu hormonlar) o olmasa ne yapardım ben ? bu süreçte ne yedi ne içti hiç bilmiyorum. ruh gibiydim evde, flu hatırlıyorum her şeyi.. tost mu yesem acaba diyordum 2 dk sonra elinde tostla geliyordu, ben kötüyüm diye maçtan çabuk çabuk geldi, arkadaşlarıyla bir yere gitmedi, akşamları heepp yanımdaydı. Arada annem geldi, evi temizledi, bize yemek yaptı gitti sağolsun.

aslında doktorum bana zofran diye bir ilaç verdi, almadım, ama böyle bulantılar deli bir hal alınca engin cumartesi gece yarısı eczane aramaya çıktı. bildiğin kemoterapi gören hastaların kullandığı bulantı giderici dilaltı hap.. etki etti mi ? ı-ıh... sadece uyuttu beni, onu içip odadaki koltukta sızıp kaldığımda engin hiç uykumu açmadan yatağıma götürdü beni. 

çok dua ettim, kim neyi oku dediyse okudum, sabır diledim, Allahım dualarımı kabul etti ve geçti :)

18. haftada geçti :)
2-3 günde bir kusmayla azalarak bitti. sabret geçecek diyenlere o an inanmadım, söylendim (miden bulanırken bu yazıyı okuyorsan kız bana, ben öyle yaptım) kızdım ama geçti. 

ben 69 kiloyla hamile kaldım. 18. haftamda 65 kiloydum. bildiğin 4 kilo verdim, arada 6 kiloya çıktı o verdiğim kilo ama toparladım ve -4 ile 18. haftaya geldim.

sırf kusmayayım diye yemek yemediğim için oldu bu kilo vermek, kızkardeşim benim bu açığı hızla kapatacağımı düşünüyor :) 

bir de otomobil yolculuğunun bulantımı ve kusmamı arttırdığını farkettim. 

çok şükür bugünüme :) 5. ay hamileliğin balayı diyorlardı doğru diyorlarmış. her yudumdan sonra yemek yemek çok güzelmiş şükürler olsun diyorum :)

bu yazıyı bir hamile okuyorsa ve uzun diye okumak zor geldiyse özet geçiyorum

YE
- beyaz peynirli tost
- kızarmış 1 dilim ekmek
- haşlanmış patates
- amasya elması, mümkünse kabuğunu soy (bana en iyi gelen migros'ta satılandı, pazardan aldıklarım güzel değildi)
- beyaz leblebi
- kıvırcık salata
- ılık su (evet içme suyuma azıcık kaynamış sıcak su ekledim ılık içtim, o da toplasan günde 1 su bardağı )
- ceviz 
- muz


YEME
- su (evet su içme, miden boş olduğu için lıkır lıkır o su daha çok bulandırır)
- soğuk herhangi bir yiyecek-içecek
- soğuk maden suyu
- yoğurt
- ayran
- bulgur pilavı (mide hazmetmiyor)
- çarliston biber  (mide hazmetmiyor)
- armut (bana fazla şekerli geldi)

ARABA YOLCULUĞU YAPMA

ne zaman taksiye ya da dolmuşa binsem inince kustum, hatta o kadar enteresan ki sırf taksi ve dolmuşlar deli gibi gidiyor diye halk otobüsüne bindim kusmadım, metrobüse bindim kusmadım :) dolmuştan suadiye'de indikten sonra parktaki çöp kutusuna kusmak çok enteresan oldu, henüz karnım da belirgin değil, hamile olduğumu anlamayan teyze uzaktan beni görüp iiiyyykk dedi gitti, bana bi gülme geldi :) belki ben olsam aynı şeyi yapardım, artık yapmayacağımı biliyorum.

hamilelik bir hastalık değil biliyorum, ama o bulantının ortasındayken hiç böyle hissetmiyorsun :)

binlerce şükür olsun Allahıma geçti bitti..

şimdi içeride kıpırtılarını hissetmek çok güzel :)

31 yorum:

Unknown dedi ki...

o kadar güzel anlatmışsın ki hamileyken ben de çok zor günler geçirdim :( hamileliğim hakkında hamilelikte yaşadığım sıkıntıları ve deneyimlerimi hamile blog kategorimde ben de yazmıştım ama burdan da söyleyeyim elma, portakal ve çubuk kraker yiyordum yataktan kalkmadan bu da kusmamı engelliyordu.

sedaca dedi ki...

sevgili çilekli süt, okudum şimdi, keşke zamanında rastlasaymışım :)portakal gaz yaptı bana, hele kusarken yaktı kavurdu :) çok şükür geçti bitti

oytunla hayat dedi ki...

ne kadar zor geçiriyorsun bu süreci :( inşallah en kısa zamanda geçer bu bulantılarında hamileliğinin keyfini sürersin birazda...

nehircce dedi ki...

Gözün aydınnn :) şimdi keyifli yanları başlamış demek ki.. Hele kucağına aldığın gün var ya ...

ilkay dedi ki...

Merhaba,

Ben de sizin gibi o ilk zamanları çok zor geçirdim,ne yaşadıysanız birebir yaşadım ben de .Ben 23. haftadayım ama 2 hafta önce yoğun birkusma ile hastaneye gittim,korktum bulantılar bitmişti nerden çıktı diye,gıda enfeksiyonuymuş,yediğim tavuk yüzünden olabileceğini söylediler,şimdi bir daha tavuk mu asla yemem yani,o bulantılar 4 gün daha sürdü o sürede 4 kilo verdim ine doktor merak etme hepsini fazlasıyla alırsın merak etme dedi,şimdi iyiyim çok şükür,yediğin yemekten tat almak kadar güzel bir şey yok:))Bu arada bulantıya iyi gelen bir şey de zencefil kesinlikle .İhşallah ikimizde hamileliğimizi hayırlısıyla güzel bir şekilde sonlandırırız.Sevgiler

Elif S. dedi ki...

Ya cok tatli bi insansin sen. Cok da tatli bi anne olacaksin.

CANBOGAZDAN dedi ki...

benim de hamilelik ile ilgili yazilarima bakmak istersen linki kopyaliyorum canim sana. sormak istedigin bir sey olursa da lutfen cekinme. bebisinle sana sevgilerimi gonderiyorum :) http://canbogazdan.blogspot.com.tr/search/label/HAMİLELİK%20ve%20BEBEĞİM

littlpenny dedi ki...

Hayırlısıyla geçmiş gitmiş. Hemen ilaç almamanız çok çok yerinde. Gebelik bulantıları bebeğin cinsiyetiyle de ilişkili, biraz da genetik. Sonuçta içinizde yabancı bir can büyüyor, bünyeniz buna tepki veriyor. Bulantı, gebe gebeliğini unutup kaptırıp yemesin diye varolan bir lütuftur (kızmayın, çok zordur eminim). Çok dikkatli yemeye ve gördüğünüz gibi deli gibi giden araçlara binmeyip yavaş araçlara ya da yürümeye sevk eder. Tüm bunların bebeğe faydası vardır. Sütaş süzme peynir tadı en doğal, en hafif ve sağlıklı peynir. Aylarca bağımlısı olmuştum. Asitli, şekerli, işlenmiş gıdalardan uzak durmanıza neden olduğu için de faydalı. Artık bebek yeterince büyük, gıdalardan gelecek bir risk altında değil, bünyeniz buna ikna olmuş durumda ve bulantılar bitti. Tabii ki sağlıklı beslenmeye devam. Ancak daha zengin. Güzel haberlerinizi beklemeye devam edeceğiz. Nazarlardan korunun.

suumerella dedi ki...

hamilelikte bende taşadım geçti bitti şükür ama ben bu post için değil kocaa blog için tebrik edeyim diye yazdım ben blogda yeniyim ve kimsenin blogunu da baştan başa okumuşluğum yoktu. oturdum önceki önceki derken blog bitti seninle beraber üzüldüm ağladım güldüm çok iyi ifade etmişsin kendini tebrik ederim. rahat bir hamilelik kolay bir doğum geçirmen dileğiyle...

Adsız dedi ki...

Merhaba ben de hamileyim ve 12. Haftamdayim yazdiklariniz yuregime su serpiyor inanin her gun okuyorm. Inanilmaz bulantim var gnde 5 6 kez kusuyorum ozellikle saat 4 ten sonra kotulesiyorum. Sunu cok merak ettim su gnde 1 bardakicebildim demissiniz serum takilmak zorunda oldu mu acaba ya da idrarda keton yukselmedi mi bu sekilde ben cok korkuyorum

Unknown dedi ki...

Ben şuan hastanede yatıyorum 6. Haftada başladı bulantım şuan 8. Haftada ölümle yaşam arasında sadece serumla besleniyorum yemek yemiyorum çünkü miğdem 1 dk dinmiyor. Zofran serumuma katılıyor bazende damardan. Dramamine, medpamit gibi ilaçlar zaten etki bile göstermiyor. Eşim perişan ya hastanede yatıyoruz yada annemde kalıyoruz. Normalde telefona bakamıyorum ekrana ama bunları okuyunca içim biraz olsun ferahladı. Her dk ağlıyorum geçsin bitsin diye. Çok zor çok..

sedaca dedi ki...

sümeyyecim çook teşekkür ederim. Burası çok ben, hatta biraz fazla ben :) kendimi hiç değiştirmeden, mış gibi yapmadan anlattığım bir yer. Beğenmene çook sevindim

Sevgili adsız, şimdi nasılsın ? inşallah hafiflemiştir, hatta geçmiştir. O kadar iyi anlıyorum ki seni, diyorlar ki unutuluyor, ben unutmadım valla, şimdi seni okurken bile aklıma geldi, dua ettim senin için rabbim yardımcın olsun diye. Ben normalde de çok su içen biri değilim. Hani o günde 3 litre içmeliyiz konusu var ya, ben 1 litre içsem oo su içtim bugün derdim. O yüzden hamilelikte sorun olmadı. Vücut alışık değil ki suya :)

sedaca dedi ki...

mina miacım, kıyamam sana :(( çok üzüldüm, ama geçecek, inan bana geçecek. Dediğin gibi çok zor, ben nasıldım biliyor musun ? bulantılarım azaldı ama ben hala geçti demiyordum. Bir akşam arkadaşlarımızla dışarıya çıktık, ilk defa doğru düzgün yemek yiyecektim, ben yine işi şansa bırakmayıp sadece makarna yedim. Böyle her yudumda Allahım sana şükürler olsun dedim. Yemek yemek çok güzelmiş. İnşallah en kısa sürede geçip gitsin, sen de hamileliğinin tadını çıkar. Bana söylediklerinde kızmıştım, sen de şimdi bana kızacaksın ama birazcık psikolojik. Yapabiliyorsan kapat gözlerini, geçecek de, herkesinki geçmiş bitmiş benimki de geçecek. Ben hamile arkadaşlarımla çok konuştum, paylaştıkça azalıyor inan bana. Hele de seni anlayan insanlarla konuşmak çook iyi geliyor. Hamile olmayan biri ah canımm der sırtını sıvazlar geçer. Hamile olan empati yapabilir. İstersen bana yaz, seve seve dinlerim. Şu anda hamile değilim tabi ama :) Zofran da kesmedi benim bulantımı, bu bulantıyı kesecek ilaç yok ki. Sadece hafifletiyor. Zofran benim rahat uyumamı sağladı mesela. Bir de sana tavsiyem yemek yeme. Mesela ince bir dilim ekmeği kızart, hatta bunu da sen yapma, annen/eşin kızartsınlar, yakmadan. O ekmekten 1 yudum yicem ve midem bulanmayacak de. O kadar, başka hiçbir şey yeme. Normal beyaz ekmek. O 1 yudumu da tek seferde yeme. minik minik elinle kopar, ağzında uzun çiğnemeden, büyütmeden yut. bunu yatarak yap. başını döndürecek hareketlerden de kaçın. Başım dönünce de midemin bulandığını farketmiştim ben.

ne zaman istersen yazabilirsin sedacetin1907@hotmail.com

Adsız dedi ki...

merhaba bende 1.5 aylık hamileyim ve acayip bi mide bulantısı çekiyorum ne yaptıysam fayda etmedi tavsiyesi olan ???

teşekkürler :((

yasmin dedi ki...

merhaba bende 1.5 aylık hamileyim ve acayip bi mide bulantısı çekiyorum ne yaptıysam fayda etmedi tavsiyesi olan ???

teşekkürler :((

Adsız dedi ki...

Şu an yaklaşık 10 haftalık hamileyim ve bütün gün bulanıyorum. Geçicek diyorum Allah ım geçicek diye teselli ediyorum kendimi! Geçicek! :)

Unknown dedi ki...

Yarin 9. Haftaya giriyoruz ne yazdysan aynisini yasiyorum cok kotuyum banada iyi gelen kraker ve visne suyu oluyo insan ekmek yiyemz mi su icemezmi ya yok hersey haram resmen hersey kokuyo ve en onemlisi ESIM kokuyo o kadar severdim ki kokusunu geceleri koklayarak uyurdum simdi nolur yaklasma diye agliyorum cok zormus kollarm delik desik her hafta serm yemktn vucudm alirji doktu kirmizi kirmizi su cicegi gibi her yerim ve hala cok kotu bulanyrm ne yapacgm diye gezinirken yazini buldum bende yazmak istedim ailm de uzakta gidemiyorum allh razi olsn esimden bulasik temizlk herseymi o yapiyo iki haftadr beni bile yikiyo bikmadn usanmadn agzmdn cikack kelmeye bakiyo en onemli sey Esinizin destegi ♥♥♥

Adsız dedi ki...

Benim de öyleydi cok midem bulanıyor du şu an sekizinci aya girdim ve ikiz hamile yim yine midem bulanıyor ne yapmaliyim sizce lütfen fikrinizi bekliyorum

Yasalll dedi ki...

Okurken gözlerim doldu suan 16.haftam 7.haftadan beri hayattan sogudum ve hala cok fazla bulantim var :( 6 kg verdim evimde duramiyorum koku geliyor evimi ozledim yemek yemeyi gezmeyi hep serum takildi halsizlik cok fazla gece bulantidan uyaniyorum ve cook yoruldum :( biran once gecmesi icin her gun dua ediyorum ve her sabah umutla kalkiyorum yine husran yine husrannn... hamileligimin tadini cikaramadim.Yinede herseye ragmen bebegim saglikli olsunda aglaya aglaya bulantilarla devam edicem sanirim cunku hic gecmiycek gibi... ne olur okuyanlar dua etsin bulantim bir anda gecsin bitsin.ben her zaman ediyorum zor hamilelik gecirenlere sizlerde benim dualarimdasiniz.

Yasalll dedi ki...

Okurken gözlerim doldu suan 16.haftam 7.haftadan beri hayattan sogudum ve hala cok fazla bulantim var :( 6 kg verdim evimde duramiyorum koku geliyor evimi ozledim yemek yemeyi gezmeyi hep serum takildi halsizlik cok fazla gece bulantidan uyaniyorum ve cook yoruldum :( biran once gecmesi icin her gun dua ediyorum ve her sabah umutla kalkiyorum yine husran yine husrannn... hamileligimin tadini cikaramadim.Yinede herseye ragmen bebegim saglikli olsunda aglaya aglaya bulantilarla devam edicem sanirim cunku hic gecmiycek gibi... ne olur okuyanlar dua etsin bulantim bir anda gecsin bitsin.ben her zaman ediyorum zor hamilelik gecirenlere sizlerde benim dualarimdasiniz.

Unknown dedi ki...

Merhaba. Şuan 9. Haftanın içindeyim ve çift yumurta ikizlerime hamileyim. 5. Haftadan itibaren korkunç ama korkunç derecede 24 saat geçmeyen bir bulantı çekiyorum. Gece uykumdan uyanıp kusuyorum. Yiyemiyorum. İçemiyorum. 4 kilo verdim. Her kusmamda ağlama krizine giriyorum. Daha çok kusuyorum. Yatmaktan bunaldım. Hareketsizlikten kabızım ve kalkamıyorum. İyice bulanıyor. Hiçbir kokuya tahammulum yok. Salona uğramıyorum. Salon mutfak birarada. Koltuk bile bana kokuyor. Herşey kokuyor. Kabus gibi. Maske takıyorum. Progesteron hormonu takviye almam gerektiğinden o da şiddetlendiriyor bulantımı. Herkes 12. Haftadan sonra geçer diyor. Umarım geçer :( sizlere de tüm hamilelere Allah kolaylık versin. Çok zormuş. Çooook. Çok.

Adsız dedi ki...

Hamileliğin 16 arti 4 undeyim.Bulantilarim hala devam ediyor.Çıldirmak üzereyim.Ne yaptıysam fayda etmedi.Yediğim tek şey elma,turşu,ayva gibi şeyler...günde 3 kere kusuyordum şimdi bire düştü ama bitmedi.Ağzimin hiç tadı yok sanki grip oursunda yiyeceklerin tadını alamazsinya öyle.Beni asıl bitiren ruh sağliğim bozuldu ne yapsam toparlanamiyorum.Sürekli kusma düşüncesi ile yaşıyorum.Kafanızı nasıl dağitiyorsunuz?Kendinizi nasıl teselli ediyorsunuz kızlar?Hayattan bezdim.

Unknown dedi ki...

Yemin ederim yaşadıklarımın aynısı okurken kendimi tutamadim agladim 5.haftada basladi bulanti kusmalarim suan 10 .haftadayiz ve hala geçmedi hatta hat safhada devam ediyor 4.5kilo verdim insallah gececegi günü sabırsızlıkla bekliyorum..

Unknown dedi ki...

Yemin ederim yaşadıklarımın aynısı okurken kendimi tutamadim agladim 5.haftada basladi bulanti kusmalarim suan 10 .haftadayiz ve hala geçmedi hatta hat safhada devam ediyor 4.5kilo verdim insallah gececegi günü sabırsızlıkla bekliyorum..

Ayşenur Doyuk Çetin dedi ki...

Ben 14. Haftadayım. Hiç geçmiyor. Kusmaktan boğazm tahriş oldu. Bazen ölmek istiyorum. Çok zormuş. Kimse anlamıyor beni. Cubuk kraker ye diyenlere kafa atmak istiyorum. Sanki o kadar basit bişey. 16 haftalk olupta geçmeyenleri okuyunca hepten mahfoldum. Akupunktur yaptırmayı düşünüyorum

İsimsiz dedi ki...

Yazdıklarınızı okuyunca sanki kendim yazmışım gibi geldi 😩O kadar zor bişey ki her gün ağlıyorum artık kusmaktan boğazım tahriş olmuş 😔7.haftanın içindeyim kaç kere serum yedim ben bile bilmiyorum korkuyorum bişey yemeğe 😩Evime gitmek istemiyorum her yer kokuyor 😔Hayatım o kadar alt üst olmuş ki 😤İnşallah denildiği gibi tez zamanda geçer 🙏🏻

Adsız dedi ki...

Uzulmeyin bende sizdenim..yatmaktan bacaklarima kan gitmiyo artik...ama şöyle düşünüyorum..dermansiz dert degilya.umutla beklenilen güzel bisey var sonunda.ya kanser olsaydimda bu yuzden kussaydim..sonunda iyilesemeyecegimi bile bile..en guzel sey sukretmek.Şükürler olsun Allaha..

ANDAÇ dedi ki...

10.haftam,bulantı ile başa çıkmak gerçekten zorluyor beni,hamilelik tuhaf bir deneyim oluyor. Yemekten keyif aldığım çoğu şey aklıma geldiğinde bile tiksiniyorum,Bende kendime göre çözümler bulmaya çalışıyorum ;limon suyu (evet biraz mideye rahatsızlık verse de bulantıya iyi geliyor),yeşil zeytin,peynir, ve en zor zamanlarımın kurtarıcısı NANELİ ŞEKER.Kimsenin hamileliği aynı olmuyor ve insanlar bunu anlamadığı için sinir bozucu yorumlar yapıyor,o yüzden bizler sabır etmeliyiz,şifa Allah'tandır,Tüm anne adaylarına rabbimden şifa istiyorum.Zorlu yolun sonunda, bizleri dünyanın en güzel mucizesi bekliyor.

Adsız dedi ki...

Aynı bende senin gibiyim suan surekli hastanedeyim serum aliyorum bi yudum su durmuyo midemde hiç bisey yiyemiyorum ne kadar sürede geçti senin

Adsız dedi ki...

7.haftaya giriyorumm bendw cok berbatim surekli agluyorum hic bisey yiyemiyorumm birinci oglum da boyle gecmisti buda cok kotu dayanamiyom hic bisey yapamuyom yatiyorum sureklii cok zorr banada dua edinn kusa kusa mahfoldum eyce bitarafa gitmek istemuyim misafir kabul etmek istemiyomm yatiyorunm hic bir hap fayda etmiyo daha dogrusu hic bisey ne alirsam cikiyo suyu cok ozledim icemiyomm

Adsız dedi ki...

10.haftamdayım ben de.cok zor günler gecırıyorum ne yesem geri cıkıyo.evimde duramıyorum hıc.hersey kokarmı insana hersey kokuyo mutfagın önünden bile gecemıyorum.ya 9 ay böle olursa diye ödüm kopuyo.rabbim tüm anne adaylarının yardımcısı olsun.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...